Friday, February 28, 2014

PASUM

ASSALAMUALAIKUM~

woahh dah lama tak post entry dalam ni. okey sekarang dah bulan 2 nak masuk bulan 3. and nanti bulan 4 gua habis pasum. 

oh haii. oke hari ni aku nak citer citer pasal PASUM. mesti sekarang bebudak lepasan SPM tgh sibuk cari nk masuk U mane kan. okey aku nk citer pasal PASUM. bile aku dah habis citer nanti terpulang kat korang lah buat keputusan nk masuk or tak PASUM ni.


hemm. oke. masa mula mula masuk PASUM ni pun x tau yg PASUM ni wujud. just letak ASASI UM fizikal as first choice and hayat as second choice kat dlm UPU tu. so secara generalnya akak adalah budak asasi sains fizikal.

oke PASUM ni terbahagi kepada 3 aliran. jadi 4 kalau ada org nak ambik aliran yg ada agama dekat nilampuri. ianya adalah, asasi sains hayat, sains fizikal, asasi alam bina, dan API (nilampuri).
PASUM ni just ada 2 sem je. thats mean setahun je. dalam satu sem korang akan ada midsem and final exam je. 

apa je soalan yg korang akan tanye ek? takde idea sebenarnye nk ckp ape. hemm hemm.

PASUM ni susah tak kak?

hemm. soalan yg mncabar. haha. tak tau nk kategori camane. tapi pernah je dgr ada org ckp the hardest foundation adalah pasum. tapi tak tahulah kesahihannya. haha. tapi kalau korang nakkan pembelajaran yg mencabar, bolehlah masuk pasum ni. kat sini tak kisahlah SPM korang beratus ratus A pon, kalau korang pandai atur hidup korang, then you will succeed. bolehlah try masuk kalau korang nk test korang ni level mane. haha. 

apa subjek yg kitorang akan blajar kat sini kak?

hemm. antara subjek yg korang akan blajar adalah..
sem 1
basic chem 1
basic chem 2
basic phys 1
basic phys 2
algebra and trigo
calculus
vektor (fizikal sahaja)
computer science 2 (fiz sahaja)

sem 2
basic chem 3
basic chem 4
basic phys 3
basic phys 4
algebra and calculus
statistic and probability
engineering mathematics (fiz shj)
computer science 2 (fiz shj)

yg xde tulis (fizikal sahaja) tu adalh teras utk bebudak sains hayat and fizikal. bg budak hayat, korang akan blajar bio utk ganti subjek 2 dri bawah tu. sori akak x tau subjek apa korang blajar. huhu. bg budak alam bina, korang akan blajar lain drpada ni. maaf akak lack knowledge pasal alam bina ni. so korang dah boleh tukar page lain lah atau scroll smpai ke bawah kalau ada pape interesting utk dilihat dan dibaca.

ada apa apa aktiviti ke yg kitorang kene masuk mcm kokurikulum ke?

markah koku akan dpt sebanyak mane aktiviti yg korang join. akan ada lah utk jadi ajk pasum. dari situ korang boleh dpt merit utk isi upu lepas habis pasum ni. jgn risau kalau korang x minat nk jadi ajk ajk nih, korang boleh sertai je pape aktiviti yg ada merit. dari situ tak payah susah susah jadi ajk sbb nk kan merit. huhu. nnti korang akan ada jogathon, minggu festival asasi, malam emas dan sebagainye. 

best tak PASUM?

secara overallnye, mane mane yg korang akan masuk pon, lame lame nnti jd best jugak tak kira kat mane pon. PASUM ni seronok, dekat dgn midvalley, setiap kali ada big bad wolf kat the mines pon korang boleh pergi sbb UM ni dkat je dgn stesen lrt dan sebagainye. nnti korang explore lah sendiri. best lah. malam mas paling syok. kat pwtc kot. huhu

kos?

secara asasnye, budak asasi akan dpt duit KPT. so takdelah terbeban sgt kan. makanan beli sendiri. yes. jd jgn lah dtg dgn tgn kosong . nnti x pasal pasal hari first korang kelaparan. duit slalunye akan guna utk beli lecture note, makann, tambang teksi kalau ada keluar g mane mane, dan duit utk tambang bas balik kg. and tak lupe mesin basuh. choyy

cara pembelajaran?

korang akan ada lecture, tutorial, lab. secara mudahnye cm ni lah, korang akan blajar dgn lecture hall. lpastu nnti korang akan dpt tutorial. ye tutorial tu cm hw. korang buat dan akan bincang dkat dlm klas tutorial.

jgn anggap "hemm payahnye" tak payah pon sbenarnye. bile korang dah lme lme nnti, bese je sbenarnye. mcm korang g skolah gak. haishh. jgn manja sgt bulleh? haha


kat sini korang akan belajar mcm mcm. well sebanyak mana A pon yg korang hangkut dari SPM tu, it's mean nothing here. In a nutshell, PASUM is a place where you will find your own potential. nk tgk kau sehebat mane, segagah mane bile dpt pointer yg hemm, sekuat mane kau boleh btahan tanpa tkena culture shock. haha.


last but not least, NEVER EVER GIVE UP. kalau orang lain boleh, kenapa kau tak boleh?










Pusat Asasi Sains Universiti Malaya





this is the starting of our journey 
Perjalanan Aku Sebagai Umat Muhammad
is now begin !



tak ada ape kat dlm dunia ni mudah dik. nk buang air pon skang xde paip. payah payah!
#tetibe

p/s: lecturer lecturer PASUM ni semua baik baik belaka. gua paling suka Mr Z. and tak lupe prof sahar dan en ismail. haha
will miss this. sobss. kalau korang nk tgk gambar gambar malam mas, do follow my insta. peace :D

https://twitter.com/CiaossuAman - twitter

http://instagram.com/aman_lahh - ig

daa daa daa. assalam.

4 comments:

eh ?